lauantai 9. maaliskuuta 2013

Poronkäristys

Poronkäristys on yksi Suomen kansallisruokaan verrattavissa oleva ape. Entisaikojen poron lisäksi käristyslihaa tehdään poron lisäksi myös hirvestä ja peurasta. Tietenkin poro on se perinteisin mutta valitettavasti aika kallis tavallisen duunarin ostettavaksi, ainakaan kovin usein. Peuraa löytää joskus mutta sekin on kallista. Saksanhirveä saa kohtuuhintaan ja todella maittavaa siitäkin tulee.

Perinteisesti käristysliha tarjoillaan perunamuusin, puolukkahillon ja etikkakurkkujen kanssa. Mistä pitikin mainita että todella harvoin löytää aitoja etikkakurkkuja, kaikki lasipurkeissa myytävä mitä olen itse nähnyt on joko sokerilla tai makeutusaineilla pilattuja ja todella makeita. Jos joskus saa esim venäläistä hapankurkkua niin slurps.. :) 

Tarvitaan
750g käristyslihaa (esim tätä
2 isoa sipulia
200g porsaan kastikelihaa tai kylkeä missä rasvat kiinni, hätätapauksessa myös pekoni kelpaa
pala voita
vettä 
tilkka kermaa
kokonaisia mustapippureita, suolaa 

**
pari kiloa perunaa
punaista maitoa
suolaa
voita

Paista kastikeliha/kylki/pekoni voissa. Lisää kohmeiset käristyslihat ja pieneksi silputtu sipuli. Paistele kunnes käristysliha saa kauniin värin ja lisää sitten vettä niin että lihat peittyvät juuri ja juuri. Lisää reilu rkl kokonaisia mustapippureita ja anna kiehua miedolla lämmöllä kannen alla kunnes neste melkein haihtunut, noin tunti. Lisää tilkka kermaa ja tarkista suolapitoisuus.

Kuori perunat ja keitä niitä suolalla maustetussa vedessä niin että ne juuri ja juuri peittyvät. keitä kypsäksi, survo ne sitten voin kanssa muusiksi. Jos haluat sileää muusia niin vatkaa sähkövatkaimella vielä maito joukkoon kunnes muusi on sopivan paksua. jos et ole liian sihtikurkku niin tee vain käsin ;) 

Laita muusi lautasen keskelle ja tee keskelle kolo eli jaa muusi tasaisesti ympäri lautasta


Lisää sitten käristyslihaa koloon


Lopuksi lsiää puolukkahilloa ja tarjoile vielä niitä suolakurkkuja ja vaikka persilijaporkkanoita.


Oi nam <3 
Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

marinblogi@gmail.com