lauantai 2. helmikuuta 2013

Talven lohturuoka; kaalipata

Jossain oli tämän ohje ja tekstissä luki että tämä on lohturuokaa. Onhan tämä ja onkin hyvää. 

Kaalipadan voi tehdä joko hellalla antaen hautua siinä pitkään, tahi sitten laittaa uuniin muhimaan. Tällä kertaa tein niin että laitoin alun kunnolla hellalla, mutta kun muutossa mun isoimman kattilan kansi hävisi, niin keitinkin siinä vain alun ja siirsin uuniin :D 

Pataruokien kiistaton etulyöntiasema tulee niiden voimakkaasta ja intensiivisestä mausta, joka saadaan aikaan vain ja ainoastaan pitkään ja hartaasti kypsentämisellä. 

Kaalipata on vähän kuin sopan ja laatikon risteytys :D 

Kaalipatoja, niinkuin muitakin patoja, on niin monta kuin on tekijöitäkin. Muutama peruselementti kuitenkin on olemassa, joiden puuttumista ei voi kauheesti korvata ilman maun totaalista muuttumista. 

Kaali; kunnon talvikaali/keräkaali on  paras. Varmasti voi valmistaa vaikka kevätkaalistakin mutta ei tarvitse haudutta pitkään- makukaan ei ole sama.

Sipuli; Pari sipulia antaa ihan omanlaistaan makeutta pitkään haudutettuna, ihan joka ruuassa ja ilman sitä ei voi olla. Lisäksi kuuluu olla valkosipulia, minkä määrä on kuin veteen piirretty viiva; muutama kynsi menee, mutta jo yksi lisää voi maistua liikaa. Tarkkana siis sen kanssa. 

Siirappi: Makeus on kaaliruokien kaveri. kaalilaatikko ilman siirappia on.. no... pahaa.. kaalilaatikon ja padan kuuluu oilla hiven makeaa. 

Siinä ne tärkeimmät loput sitten voikin tehdä mielensä mukaan. Ensin ajattelin että laitan tohon vielä kunnon liha/kasvisliemen mutta en taidakkaan laittaa, koska moni tekee siitäkin niin erilaisia versioita, jotkuthan laittaa jopa kermaisen liemen ja sekin on hyvää, vaikka erilaista :) Lihakin on vähän niin ja näin. Joku kjäyttää jauhelihaa jotkut suikalita jotkut jotain muuta.  Kaikki käy :)

Mun kaalipataan kuuluu: 
2kg keräkaalia
800g jauhelihaa
3 sipulia
3 valkosipulinkynttä
3 isoa porkkanaa
suolaa, mustapippurirouhetta, maustepippureita, lihaliemikuutio, paprikajauhetta. 
puolikas koskenlaskijajuusto
sinappi

Pilko kaali (juustohöylä on loistava apu tähän), pilko porkkana ohuiksi levyiksi (myös juustohöylällä ). Laita isoon kattilaan kaali ja porkkana ja peitä vedellä niin että vesi ei näy, mutta kasvikset melkein peittyvät. Lisää lihaliemikuutio ja ruokalusikallinen maustepippureita ja anna kiehua noin puolisen tuntia ilman kantta.

Paista jauheliha sekä pilkotut sipulit ja valkospulit pannulla. Lisää pippurirouhe. Lisää ne kaali-porkkana seokseen ja sekoita. Lisää tarpeen mukaan suolaa ja paprikajauhetta, sekä koskenlaskija. anna vielä kiehahtaa, ja kaada sitten uunipataan/vuokaan. 

Anna muhia 150asteessa tai alle niin kauan kuin nälkä antaa periksi 

Tämän voi rauhassa jätää uuniin muhimaan vaikka ulkoin ajaksi. 

Herkkua puolukkasurvoksen kanssa :) 


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

marinblogi@gmail.com