tiistai 28. tammikuuta 2014

home made sushi (länsimaiseen tyyliin)

Ihan kauheasti en ole tutustunut japanilaiseen ruokakulttuuriin, tietoni rajoittuu joskus jossain maistamaani sushiin, raakaan kalaan ja että siellä juodaan sakea :D Onneksi asia voidaan aina korjata. Maistoin erään kaverini luona sushia jota hän itse oli tehnyt ja ihastuin, joten pakkohan niitä oli sitten itse päästä koittamaan väsätä.

Itse asiassa nämä on todella helppotekoisia :O En tiedä teinkö kaiken oikein ja minkä oppien mukaan, nettiä selasin ja miljooniin erilaisiin versioihin törmäsin :P Tässä nyt siis mun versio maki-sushista. Tiedän että näin ei ikinä japanissa tehtäisi, mutta kuten sanottu, tämä on länsimaalaistettu versio perheellisille ihmisille (meillä myös lapset maistelivat) :D


Tarvitaan:
350g kylmäsavustettua tai graavilohta
2dl puuroriisiä (tai sushiriisiä ohjeen mukaan) 
7dl vettä
puolikas kurkku
wasabitahnaa (japanilaista piparjuurta) 
5 merileväarkkia (nori)
3rkl riisiviinaetikkaa
2rkl sokeria
1tl suolaa
(100g tuorejuustoa) 

Täytteeksihän voi laittaa melkein mitä vain. esin avokado on hyvää. Mä laitoin osaan tuota tuorejuustoa, mihin sekoitin wasabitahnaa, ns miedontamaan makua jotta lapsetkin syö. 

Huuhtele riisiä siivilässä niin kauan että vesi on kirkasta. Anna liota 10min. Keitä riisiä sitten reilu 30min 7dl vettä, tai kunnes riisi on kypsää ja vesi haihtunut. Sekoita kastike riisiviinaetikasta, sokerista ja suolasta. Sekoittele varovasti käännellen se puuron joukkoon puukauhalla. Anna jäähtyä vesihauteessa tai laakealle vadille/leikkuulaudalle levitettynä. Pilko kurkku ohuiksi tikuiksi ja kala siivuiksi. Laita merilevämatto (nori) tuorekelmun tai bambumaton päälle leveä sivu itseei päin. Levitä riisi ohuelti arkin päälle,tarvittaessa kastele kädet kylmässä vedessä niin ei riisi tartu joka paikkaan. Tee riisiin pieni vako alalaitaan johon sormella sipaiset ohuen kerroksen wasabia. Toinen vaihtoehto on sekoittaa tuorejuustoon 2tl wasabia jolloin maku miedontuu huomattavasti ja lapsetkin syövät. Siihen sitten kurkkusiivu ja kalasiivu, ja kelmua tai bambumattoa apunakäyttäen kääritään tiukalle rullalle. Asetellaan astiaan ja jääkaappiin ja sitten leikataan sopiviksi siivuiksi (terävä veitsi ehdoton, senkin voi kastaa kylmään veteen jottei riisi tartu niin helposti). Mulle annettakoon anteeksi, tein ekaa kerta ja varmaan turhaan kiirehdin, ei tullut niin kauniita, hyviä kylläkin :) 

Tarjoillaan etikkaansäilötyn inkiväärin, wasabin ja soijakastikkeen kanssa. Juomaksi sake tai ihan vaan olutkin sopii 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

marinblogi@gmail.com